Historien er vår
Skien Tennisklubb og Porsgrunn Tennisklubb ble stiftet omtrent samtidig. Det krangles fortsatt om hvem som var først, men det var liten tvil om at det skulle være to klubber. Dette skjedde i 1903. Det var det gode borgerskap som gikk i bresjen og anla de første banene. Skien Tennisklubb er 120 år. Hva er historien bak? Dette kan kanskje boken "Harde slag - Norsk Tennishistorie fra 1872" hjelpe oss med. Ført i pennen av Torgeir Bjørnstad har han dypdykket i arkivet og funnet frem litt historie om klubben. Dette er et hederlig forsøk på å frembringe korrekt fakta, men høyst sannsynlig er det en del diskusjon rundt ulike deler av denne historien. God fornøyelse.
"Det hele er en modefeber, som vel snart forsvinner"
Norsk Idrætsblad og Sport beskrev nyheten om etablering av tennisklubbene slik i 1903:
"Men sig meg engang uden at blunke, - hvad interesse kan der være ved denne barneleg? Den er da ingen sport, for sporten bør anstrænge. Kan lawn-tennis virkelig faa folk i sved en sommerens normaldag paa 20 grader? - Nok om det, finder nogen lawn-tennis fornøielig, saa lad dem spille; det hele er en modefeber, som vel snart forsvinder."
"Vi haar faaet en lawn-tennisklubb her i staden med en nær sagt enestaaende tilstrømming af `byens bedre` "
Foto: Bygdøy tennisklubb, 1910
"Vi har ikke risset vårt navn inn med gullbokstaver i tennishistorien"
I Skien nærmest flommet det over av tilbud om idrettsaktivitet på baner, i hopp, løyper og turnsaler. Likevel var det 25 personer som ville begynne med denne nye idretten i norsk sammenheng da man i 1904 fikk brukbare baneforhold i det nordøstre hjørnet av Odds sportsplass. I løpet av et par år steg medlemstallet til 50 og turneringer ble spilt med deltakere fra Porsgrunn og Kragerø.
I 1909 fikk Skienstennisen kjøpt en tomt i Kittelsensgate på Falkum der det ble bygget to baner. Interessen steg og etter at noen økonomiske utfordringer med medlemsfrafall var ryddet av veien ble det opprettet en junioravdeling som brakte klubbene videre fremover.
Dette harmonisrte godt med resten av landet da 1920-årene ble det endelige gjennombruddet for tennis mange steder, og Norge får nå spillere som hevder seg i skandinavisk sammenheng. Tennis fikk en bredde som gjorde at den gikk fra en idrett for de få, til en klar demokratisering.
Ved årsskiftet i 1931 går Skien Lawn-Tennisklubb, som den het da, og Porsgrunn Tennisklubb inn i Vestfold Tenniskrets. Spillerne fikk dermed bedre konkurransemuligheter og impulsene spillerne førte med seg tilbake la grunnlaget for sportslig fremgang. Begynnelsen av 30-årene var en god periode i klubbens historie, og i 1934 ble klubbens lag kretsmestere for første gang. I 1938 gjentok Skiensspillerne bragden da de ble Vestfoldmestre igjen og erobret vandrepokalen til odel og eie.
Johan Haanes åpner Norges første rackertbutikk. Foto: Johans selvbiografi
"...foreningen har så vel innad som utad vært preget av sunn og ekte sportsglede og klubbånd."
Etter 2.verdenskrig ble ting vanskelig og slitsomt for Skien Tennisklubb. Banene i Skien lå brakk, og selv om man via pengeinnsamling og lån fikk utbedret forholdene og satt banene i stand, var den gode interessen sluknet.
I 1947 skiftet klubben navn til Skien Tennisklubb og samme år dannet klubbene i fylket sin egen krets, Telemark Tenniskrets. Ved 50-årsjubileet i 1953 nærmet klubben seg friskmelding da den nådde 50 aktive medlemmer. Med pågangsmot og vilje ønsket klubben å gjøre noe nytt der man ville skape både topp og breddemiljøer. Men klubben lyktes ikke og i 1954 ble Skien Tennisklubb avviklet. Klubben ble rett og slett lagt ned. "Vi har ikke risset vårt navn med gullbokstaver i tennishistorien" skrev Kjell Erhard Johansen i sin beretning om klubbens 50 første år som er datert i 1953.
Han fortsatte med å skrive at:
"Det vil da heller ingen vente, men foreningen har så vel innad som utad vært preget av sunn og ekte sportsglede og god klubbånd."
"Sporten er intet mindre enn et fabelaktig tilbud til den jevne mann og kvinne"
Heldigvis viste det seg å være en Tornerosesøvn i Skien, som dog varte ganske lenge. Høsten 1968 viste noen glade tennisentusiaster pågangsmot, tok nytt initiativ da de fant tiden moden for å slå et slag for lokal tennis, både på og utenfor banen. Tennis er en rimelig idrett, reklamerte de på en tid da kravet til utstyr hadde gjort andre idretter mye dyrere på kort tid. Sporten er intet mindre enn et fabelaktig tilbud til den jevne mann og kvinne.
Det var Dag Kise som innkalte og ledet restruktueringsmøte der man ble enig om å utrede flere alternativer til erstatning for to gamle baner på Falkum.
Det ble en omfattende og komplisert, men god løsning, der klubben solgte banene sine for 50 000 kroner ved å få ettergitt en gjeld til Telemarksbanken, stille midlene til disposisjon for Skien kommune, som på sin side påtok seg å realisere området i Skien Fritidspark med fire nye baner. På generalforsamlingen i 1971 ble dette vedtatt.
Høsten 1974 sto fire nye tennisbaner klare - nå var medlemstallet opp i 110 og klubbens fremtid så lys ut. Men problemet angående innetimer var ikke løst. Når utesesongen var over ble de tildelt altfor få innetimer i Stevnehallen. Man utredet derfor muligheten til å kjøpe en boblehall.
Skien Tennisklubb fikk smertelig erfare at det kan være tungt å starte opp igjen en tidligere virksomhet etter mange år brakk. Men driftige sjeler tok tak, og det ble både satt opp vandrepokal og arrangert Telemarksmesterskap. I 1977 deltok klubben med to lag i samme divisjon med det resultatet at lagene ble henholdsvis nr.1 og nr.2.
Klubblegender: Fv. Tore Bakken, Hugo Eilertsen, Svein Jørgensen, Arnfinn Hamberg, Tore-Jarl Christensen, Grim Farstad, Dag Løberg og Olaf Kristensen.
"Det er viktig å minne om at sommeren 1979 beseiret Skiens tennispillere Porsgrunn i lagkamp med sifrene 11-6."
Ved 75-årsjubileet står det klart at det må satses videre for å møte fremtiden. Boblehallen var fremdeles ikke på plass og mange ønsket seg klubbhus. Jubileet ble for øvrig markert med både jubileumsturnering og et jubileumsball på Villa Fløyen i byen.
Utover i 1980-årene foregikk innendørstreningen fortsatt i Stevnehallen, men timene de ble tildelt var kun om formiddagen og det passet dårlig. Mosjonspillerne fikk ikke noe tilbud. Senere ble all innendørstreningen flyttet til tennishallen i Porsgrunn.
Det er viktig å minne om at sommeren 1979 beseiret Skiens tennisspillere Porsgrunn i lagkamp med sifrene 11-6. Særlig junioren Beate Brekke blir trukket frem for sin innsats. Hun ble også områdemester for Buskerud, Vestfold og Telemark.
Det største arrangementet Skien Tennisklubb har vært med på var da de sammen med Porsgrunn, Grefsen, Gjøvik, Nordstrand og Njård arrangerte en Future-turnering med deltakere fra 15 nasjoner.
Skien Invitational har i de siste årene bygget seg opp som en solid amatørturnering der tennisspillere fra hele østlandet og omegn møtes i slutten av juni hvert år. Skien Tennisklubb er ikke involvert utover at noen av medlemmene er deltakere. Men klubben stiller gladelig banene til disposisjon, og i sum viser det at interessen er sterk i området og historien hittil viser at alt går an, bare man tør å dra til på 2.serve.
Skien Tennisklubb sin historie er ikke ferdigskrevet, så får vi se om det blir gullskrift i klubbens historie fremover.